Naujienos

Pirmokų išvyka į Vikingų kaimą

Spalio 4 d. 1d klasės mokiniai su mokytoja Lina Smaliukiene ir tėveliais išvyko į Vikingų kaimą Širvintų rajone.

Atvykusius vaikus pasitiko senovinio kaimo šeimininkai. Tėveliai kartu su vaikais leidosi ieškoti senosios baltų praeities – protėvių kaimo, įsikūrusio gražiame upės slėnyje su gyva 1000 metų senumo istorija. Kaimo šeimininkai kvietė vaikų grupes tyrinėti senovės maistą ir baltų karybą -veiklas, be kurių senovėje žmonės neįsivaizdavo savo kasdienybės.

Archainio maisto ruošos ir buities edukacijos metu moksleiviai susipažino su  senovinio žmogaus racionu, sužinojo, kas buvo auginama, kuo mito, kada ir iš kur atkeliavo įvairūs maisto produktai.  Mokiniai ruošėsi viduramžių puotai, kūreno virtuvės laužą, virė arbatą, skrudino grūdus, kepė duonelę ir blynus taip, kaip tai darydavo mūsų protėviai. 

Senobės baltų karybos edukacijos metu pirmokai sužinojo, jog senovėje karyba buvo neatskiriama vyrų gyvenimo dalis. Moksleiviai turėjo puikią progą pasijusti senovės kario kailyje. Buvo supažindinti su to meto kario apranga, ginkluote, gyvenimo būdu. Vyko karių pratybos, kur vaikai tapo viena komanda, treniravosi ir mokėsi įvairių taktinių manevrų (sudaryti įvairias apsaugines skydų kombinacijas).